Klik saya

Jadual Waktu Kuliah

Baru-baru ni, di meeting akademik antara topic yang hangat ialah penyediaan jadual waktu kuliah di sini. Setelah siap, didapati ada group yang tak cantik jadualnya, contohnya kelasnya straight sampai 8 jam gitu. Hanya rehat sekejap je 1-2 petang.
Rupe-rupenya tak boleh buat jadual straight camtu,sian kat pelajar, sebab tak dapat rehat sekejap untuk ke kelas-kelas seterusnya. At least, 2 atau 4 jam, break jap. Sebenarnya, kengkangan tempat pun menjadi masalah kite untuk penempatan kuliah.
Tapi kami selaku urusetia jadual waktu, telah menyediakan jadual yang cantik pada pendapat kami pada asalnya mengikut ATA yang diberikan oleh KP, kemudian bila tanya lecturer, mulalah nak tukar-tukar waktu, ikut keselesaannya.. jadi kite nak ikut siapa sebenarnya, lect. or student.
Pada pendapat salah seorang senior lect di sini, jadual waktu tidak boleh disediakan ikut keselesaan lect., ia mesti ikut keselesaan pelajar, sebab bila masuk kelas, lect. masih segar, tapi student dah letih, mengantuk dan sbgnya, mulalah lect. pun geram bila student tak faham dalam kelas. Sebab tu kite mesti rehatkan sekejap student ni. Kita juga msti mengambil kira kelas-kelas repeaters dan pre-requisite subject, supaya tidak banyak pertindihan jadual.
So kesimpulannya, pasni kalo buat JWK, mesti ikut kepentingan pelajar.

No comments: